فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی قلی زاده زاوشتی، نعیمه ملاحسنی، علی اسماعیل پور*، محمدرضا عرب بافرانی صفحات 11-44
    هدف از این مقاله ارایه مدلی است که بتواند بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را به اسناد برنامه ای کشور مرتبط نموده و زمینه برای پیاده سازی آن را فراهم کند و برای این منظور از ادبیات نظری مدل های آینده نگاری راهبردی استفاده شده تا یک مدل برای پیاده سازی بیانیه بومی سازی گردد.بدین منظور مدل اولیه به کمک مطالعات اسنادی و کتابخانه ای طراحی شده و سپس با استفاده از مصاحبه و پرسش نامه خبرگانی، تاب آوری مدل در ابعاد مختلف مورد سنجش قرار گرفته است.مدل نهایی بدین صورت به دست آمده است که بایستی براساس بیانیه گام دوم، رویکردهای کلان آینده پژوهانه استخراج و سپس چارچوب های شناختی - هنجاری گام دوم انقلاب به دست آید. در ادامه سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مبتنی بر آن بازنویسی شده و چشم اندازهای کلان و ملی (یا بخشی) بر اساس این سند و در افق های زمانی کمتر از 40 سال تدوین گردد. ذیل این چشم اندازها فرآیند دیدبانی راهبردی اجرا شده و در انتها اسناد سیاستی جهت پیاده سازی تولید می گردد.برای پیاده سازی سند گام دوم می بایست ابتدا تمام سند به برخی موضوعات کلان ملی شکسته شده و سپس برای هر موضوع، اسناد سیاستی کشور (مانند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت) اصلاح و تدوین شده و سپس اسناد خردتر مانند چشم انداز، راهبردهای کلان، اسناد سیاستی و... تدوین گردد.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، آینده نگاری راهبردی، پیاده سازی بیانیه گام دوم، آینده پژوهی، روش شناسی آینده نگاری
  • علی اکبر ولدبیگی*، غلامرضا بهروزی لک صفحات 45-65

    بهره گیری از قابلیت های جامعه شناسی توسعه و آینده پژوهی، توام با هم به ارزیابی نتایج اقدامات سیاسی، اجتماعی و غیره در عمل کمک می کند. این تحقیق با هدف نشان دادن توانمندی ها و ظرفیت های مشترک جامعه شناسی توسعه و نیز آینده پژوهی به عنوان علم وابزار، به گونه ای پرداخته که می توان میان این دو همسویی هایی یافت. برای بررسی این همسویی از الگوی ترابط علوم استفاده شده است. بنابر یافته های این پژوهش، پیشینه جامعه شناسی توسعه در مسیر خود، دارای رشد و تکامل بوده ولی به شکل منطقی با آینده پژوهی پیوند نخورده است. اما در ارتباط آن با آینده پژوهی، از دیدگاه های؛ سنتی به پیش بینی، بصورت اکتشافی یا براساس تصویر پردازی و آینده سازی و همچنین براساس رویکرد تجویزی یا پس نگری، با توصیف عوامل پدیده های اجتماعی در ارتباط با روندهای گذشته، رفتارهای آینده را پیش بینی پذیرتر می کند. تحقیق حاضر تلاش کرده است با نگاهی به پیشینه جامعه شناسی توسعه، پیش از بحث های آینده پژوهی، کاربرد آینده پژوهی اکتشافی، آینده پژوهی تصویر پردازی و آینده پژوهی تجویزی را در جامعه شناسی توسعه، برای رسیدن به وضعیت مطلوب مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، جامعه شناسی توسعه، روش های آینده پژوهی
  • محسن حاکمی*، محمد حیدری پور صفحات 67-97

    آینده پژوهی دانش کشف آینده است. بسیار مهم است که با چه رویکردی به آینده می نگریم، و چگونه از وقایع و حوادثی که در اکنون رخ نداده است، برداشتی از حقایق می کنیم و متناسب با این برداشت، تصمیم گیری می نماییم. این مهم، بسته به رویکردی فلسفی دارد که از دریچه کدام مکتب فلسفی به وقایع آینده نظر می کنیم. در همین راستا مسیله اصلی این پژوهش این است که چه زمینه هایی در اندیشه ایمانویل کانت، برای شناخت آینده وجود دارد؟ یا بعبارت دیگر عناصر آینده پژوهانه اندیشه کانت کدام است؟ برای این منظور، روش تحقیق مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و رجوع به آثار کانت و استخراج عناصر آینده نگرانه در اندیشه وی است. در این روش از طریق تحلیل نظر وی به عناصر مذکور می رسیم. با بررسی انجام شده مشخص گردید که در دستگاه معرفتی کانت، شناخت از همکاری حسیات استعلایی با تحلیل استعلایی، یعنی از همکاری عناصر زمان و مکان و مقولات فاهمه، که شاکله سازی در میان آن دو اتفاق می افتد، برای انسان حاصل می شود. بنابراین، ضروری است درباره زمان و مکان در معرفت شناسی کانت بحثی طرح گردد. بنابراین، مجموع این عناصر در شناخت آینده، با توجه به تاکید کانت بر قضایای ترکیبی پیشین؛ موثر می باشد. پس آنچه در نگاه کانت عنصر اساسی معرفت شناسی آینده پژوهانه محسوب می گردد، قضایای ترکیبی پیشینی است که با شرط ضرورت و کلیت، اطلاع ما را از جهان افزایش می دهد. بنابراین وی در جستجوی شرایط ضروری و پیشینی ما قبل تجربه است که شناخت انسان را امکان پذیر می سازد.

    کلیدواژگان: کانت، زمان و مکان، قضایای ترکیبی پیشین، آینده پژوهی، ایده آلیسم استعلایی
  • محمد شمس الدینی*، غلامعلی سلیمانی صفحات 99-116
    پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت یک کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز، همواره مورد توجه سیاست گذاران و پژوهشگران بوده است و پیداست که «توانمندسازی جمعیت در سن کار»، از اهم سیاست های عاقلانه ای است که می تواند افق رشد و پیشرفت را در پیش روی یک کشور را بگشاید. پرداختن به سیاست های افزایش نرخ باروری و افزایش جمعیت در جهت حفظ سیمای جوان کشور، نزدیک یک دهه است که در کشور ایران، رایج و عمومی شده است و اهمیت این سیاست، قابل کتمان و انکار نیست. اما چیزی که نباید در این دوره از آن غفلت کرد، فرصت پنجره ی جمعیت نگاری است. نیروی جوان و در سن کار، اگر اتلاف شود و کشور نتواند رشد اقتصادی را رقم بزند و از سوی دیگر، همراه بشود با کاهش نرخ باروری، افق فاجعه باری پیش روی کشور قرار خواهد گرفت. در این پژوهش، با استفاده از روش آینده پژوهانه ی طراحی سناریو، چهار سناریوی مختلف نسبت دو عدم قطعیت اغتنام فرصت پنجره ی جمعیت نگاری برای رشد اقتصادی و پویایی نرخ باروری و رشد جمعیت، شناسایی و معرفی شده (چهار سناریوی «زاینده آباد»، «نازاآباد»، «زاینده ویران» و «نازاویران») و پیشنهادهایی برای وقوع سناریوی مطلوب، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، سرمایه انسانی، فرصت پنجره جمعیت نگاری، پنجره جمعیتی، طراحی سناریو
  • سعید فرامرزیانی* صفحات 117-142

    تلاش دشمنان در طول بیش از 4دهه ،بر اجرای راهبرد ناکارآمد نشان دادن نظام جمهوری اسلامی، در کنار وجود برخی ناکار آمدی های مدیریتی، موجب شده تا شبهه نا کارآمد بودن نظام جمهوری اسلامی ایجاد شود. در مقابل این تلاش ها و اقدام های دشمنان، تلاش برای تبیین دستاورد های والای نظام جمهوری اسلامی و ارتقای باور عمومی در این زمینه ، مساله ای راهبردی برای کشورمان به حساب می آید که اهمال درآن، موجب بحران مشروعیت و تزلزل در مولفه های مقبولیت آن در بین افکار عمومی می شود.این پژوهش در قلمرو تحقیقات کیفی بوده و از روش مصاحبه بهره گرفته شده است.در این راستا رسانه های جمعی از مهمترین مولفه های تبیین ،آگاهی بخشی و تعمیق باور عموم نسبت به کارآمدی نظام می باشند. از این روهدف این پژوهش شناسایی و ارایه سازوکار های رسانه ای تبیین کارآمدی نظام جمهوری انقلاب اسلامی ایران و مولفه های باورپذیری آن است. یافته های پژوهش حاکی از این است که بیان دستاوردها باید همراه با رفع ابهامات و شبهه های مهم باشد تا مخاطب برای رفع نیاز اطلاعاتی و ابهامات ذهنی خود سراغ رسانه ای رقیب نرود. بیان دستاوردهای نظام از زبان گروه مختلف جامعه، دیریت کارآمد در سطح جامعه و عدم بی تفاوتی نسبت به چگونگی عملکرد مسیولان، بررسی سیاست های نادرست دولتی و نمایش پیامدهای این سیاست ها در زندگی مردم، پرداخت بدون اغراق به فعالیت های دستگاه های اجرایی در بطن نظام ، برخی از نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: رسانه، دستاورد های انقلاب اسلامی، باورپذیری، اعتماد
  • میلاد قنبری*، جواد حق گو صفحات 143-178

    در این پژوهش هدف اصلی، بررسی آینده اندیشی از منظر سید جمال الدین اسدآبادی بوده است. این پژوهش هم از نوع بنیادی و هم از نوع کاربردی و ماحصل بررسی مقالات و تحلیل محتوای کیفی بوده که بر اساس تحلیل اسنادی متون و دیدگاه های موجود، به شناختی از پایه های ساخت آینده از منظر سیدجمال الدین اسدآبادی دست پیدا کرده است. هشت مقوله مهم از دیدگاه سیدجمال الدین اسدآبادی که تاثیر بسزایی در ساخت آینده دارند، شناسایی شده و تحلیل نحوه تاثیر هریک از آنها بر تفکر آینده انجام شده است. نتایج پژوهش بیان گر این است که، سیدجمال الدین اسدآبادی اساسا عمل و اندیشه اش همگی ناظر به آینده بود، یک هدفی را به صورت مشخص تعریف کرد، بر اساس آن هدف، یک سری استراتژی ها تدوین کرد و برای پیشبرد این استراتژی ها و تحقق هدف مدنظرش از یک سری تاکتیک ها استفاده کرد. هدف سیدجمال به بیان خودش؛ «خیر امت محمدی» بود، که این خیر امت محمدیه همان وضعیت مطلوب امت پیامبر اکرم (ص) است. سیدجمال برای تحقق این هدف از دو کانال یعنی؛ الف) مبارزه با استبداد داخلی و ب) مبارزه با استعمار خارجی استفاد کرد، و برای انجام اینها یک سری راهبردها از قبیل؛ بیداری اسلامی، اتحاد اسلام یا وحدت مسلمانان، بازگشت به اسلام راستین و غیره را به کار برد. سیدجمال در واقع بیشتر به دنبال ساخت آینده بود، البته این ساخت آینده را نیازمند شناخت آینده می دانست.

    کلیدواژگان: آینده اندیشی، سیدجمال الدین اسدآبادی، قضا و قدر، فلسفه تاریخ، مدرنیته
|
  • Mahdi Gholizadeh Zavashti, Naeimeh Mollahasani, Ali Esmaeilpour *, Mohamadreza Arab Bafrani Pages 11-44
    The purpose of this article is to present a model that can relate the statement of the second step of the Islamic Revolution to the program documents of the country and provide the basis for its implementation, and for this purpose, the theoretical literature of strategic foresight models has been used as a model for implementation. The statement should be localized.For this purpose, the initial model was designed with the help of documentary and library studies, and then the resilience of the model was measured in different dimensions using expert interviews and questionnaires.The final model has been obtained in such a way that, based on the statement of the second step, macro-futuristic approaches should be extracted and then the cognitive-normative frameworks of the second step of the revolution should be obtained. In the continuation of the Iranian Islamic model document, the progress based on it is rewritten and macro and national (or partial) perspectives are compiled based on this document and in time horizons of less than 40 years. Under these perspectives, a strategic monitoring process is implemented and at the end, policy documents are produced for implementation.In order to implement the document of the second step, the entire document must first be broken into some major national issues, and then for each issue, the country's policy documents (such as the Iranian Islamic model of progress) should be modified and compiled, and then smaller documents such as vision, macro strategies, Policy documents and... should be compiled.
    Keywords: Statement of the Second Step of the Islamic Revolution, strategic foresight, implementation of the statement of the second step, Futures studies, methodology of foresight
  • AliAkbar Valadbeigi *, GhulamReza Behrozi Lak Pages 45-65

    Utilizing the capabilities of development sociology and future research together helps to evaluate the results of political, social and other measures in practice. This research aims to show the common capabilities and capacities of development sociology and future research as a science and tool, in such a way that it is possible to find Common routes alignments between the two. To check this alignment, the model of correlation of sciences has been used. According to the findings of this research, the background of sociology of development has grown and evolved in its own way, but it has not been logically connected with future studies. But in connection with it, with future research, from the views of; Traditional to forecasting, exploratory or based on imaging and future-making, whether based on a prescriptive or retrospective approach, by describing the factors of social phenomena in relation to past trends, makes future behaviors more predictable. The present research has tried, by looking at the background of the sociology of development, before the discussions of future studies. To investigate the application of exploratory future research, imaging future research and prescriptive future research in the sociology of development, to reach the desired situation.

    Keywords: futures research, development sociology, futures research methods
  • Mohsen Hakemi *, Mohammad Heydaripour Pages 67-97

    Futurism is the knowledge of discovering the future. It is very important with what approach we look to the future, and how we make an impression of the facts from the events and incidents that have not happened in the present and make decisions according to this impression. This is important depending on the philosophical approach from which philosophical school we look at the future events. In this regard, the main issue of this research is, what are the fields in Immanuel Kant's thought to know the future? Or in other words, what are the futuristic elements of Kant's thought? For this purpose, the research method is based on library studies and referring to Kant's works and extracting futuristic elements in his thought. In this method, we reach the mentioned elements through the analysis of his opinion. Through the investigation, it was determined that in Kant's epistemological system, knowledge is obtained for humans from the cooperation of transcendental senses with transcendental analysis, that is, from the cooperation of the elements of time and space and the categories of understanding, in which formation takes place between the two. Therefore, it is necessary to discuss time and place in Kant's epistemology. Therefore, the sum of these elements in the knowledge of the future, according to Kant's emphasis on previous composite theorems; It is effective. So, in Kant's view, what is considered to be the basic element of futurist epistemology is a priori compound theorems that increase our knowledge of the world with the condition of necessity and generality. Therefore, he is searching for our necessary and previous conditions before experience, which makes human knowledge possible.

    Keywords: Kant, time, space, previous compound theorems, futurism, transcendental idealism
  • Mohammad Shamsoddini *, Gholamali Soleimani Pages 99-116
    The dynamism, growth and youth of a country's population as an opportunity and privilege have always been the focus of policymakers and researchers, and it is clear that "empowering the working-age population" is one of the most important wise policies that can open the horizon of growth and progress in the face of the country. Dealing with the policies of increasing the fertility rate and increasing the population in order to maintain the young image of the country has become common and general in Iran for nearly a decade, and the importance of this policy cannot be hidden or denied. But what should not be neglected in this period is the demographic window of opportunity. If the young and working-age workforce is wasted and the country cannot achieve economic growth, and at the same time, if it is accompanied by a decrease in the fertility rate, the country will face a disastrous horizon. In this research, using the future research method of scenario planning, four different scenarios of the relation of the two uncertainties of seizing the demographic window of opportunity for economic growth and the dynamics of the fertility rate and population growth have been identified and introduced (the four scenarios of "Zayndehabad", "Nazaabad", " "Zayandehviran" and "Nazaviran") and suggestions for the occurrence of the desired scenario have been presented.
    Keywords: Human resources, human Capital, demographic window of opportunity, demographic window, Scenario Planning
  • Saeid Faramarziani * Pages 117-142

    One of the strategic ways of great powers throughout history to create a gap between the government and the people of other societies has been casting doubt. The efforts of the enemies for more than 4 decades to implement the strategy of showing the ineffectiveness of the Islamic Republic system, along with the existence of some management inefficiencies, have led to the suspicion of the ineffectiveness of the Islamic Republic system. In contrast to these efforts and actions of the enemies, trying to explain the great achievements of the Islamic Republic of Iran and promoting public belief in this field is considered a strategic issue for our country. It becomes public opinion. In this regard, mass media are one of the most important components of explaining, informing and deepening the public's belief in the efficiency of the system. Therefore, the aim of this research is to identify and present media mechanisms to explain the efficiency of the system of the Islamic Revolutionary Republic of Iran and its credibility components. This research is in the field of qualitative research and the interview method has been used.

    Keywords: Media, achievements of the Islamic revolution, credibility
  • Milad Ghanbari *, Javad Haghgoo Pages 143-178
    Objective

    In this research, the main goal was to investigate Futurism from the perspective of Seyyed Jamaluddin Asadabadi.

    Methodology

    This research is both fundamental and applied and is the result of the review of articles and qualitative content analysis, which, based on the documentary analysis of existing texts and views, has gained knowledge of the foundations of future construction from the perspective of Seyyed Jamaluddin Asadabadi.

    Findings

    Eight important categories from Seyyed Jamaluddin Asadabadi's point of view, which have a significant impact on the construction of the future, have been identified and an analysis of the effect of each of them on the thinking of the future has been done.

    Conclusion

    Seyyed Jamaluddin Asadabadi's actions and thoughts were all focused on the future, he defined a specific goal, formulated a series of strategies based on that goal, and used a series of tactics to advance these strategies and realize his intended goal. Seyyed Jamal's goal in his own words; It was "the good of the Muhammadan Ummah", and this good of the Muhammadan Ummah is the same as the desired state of the Prophet's Ummah. Seyyed Jamal to achieve this goal through two channels, namely; a) fight against internal tyranny and b) fight against foreign colonialism, and to do this, he used a series of strategies such as; Islamic awakening, the unity of Islam or the unity of Muslims, the return to true Islam, etc. Seyyed Jamal was actually looking for the construction of the future, although he considered this construction of the future to be necessary to know the future.

    Keywords: futurism, Seyyed Jamaluddin Asadabadi, Qada, Qadr, Philosophy of History, Modernity